KAKKOSSUUNNITELMA

 

 

 

 

 

Ihminen kaavailee monenlaista, mutta kaikki käy Herran tahdon mukaan. Sananl. 19:21

______________________________________________________________________

Suunnitelmat uusiksi

”Seuraavan lähetysmatkamme ajankohdaksi on sovittu 1.4.-5.5. Vajaan kuukauden päästä lähdemme siis matkalle, jos Jumala suo!” Näin kirjoitimme viime kirjeessämme. Kun selailemme kalentereitamme, palmusunnuntain ja pääsiäisen kohdalla lukee Tokion Suomi-kirkko, viime sunnuntaina Iidan seurakunta, tulevana sunnuntaina Hiyoshin seurakunta, sitä seuraavana Kumamoto… Nyt näiden ja monien muiden suunnitelmien päällä on rastit. Toisin sanoen tämän kevään Japanin matkamme peruuntui näkymättömän virusarmeijan valloittaessa pala palalta maailmaa ja laittaessa elämäämme ennen näkemättömällä tavalla uusiksi. Todellakin, teemme tämän tai tuon, jos Jumala sen suo!

Jouduimme siis ilmoittelemaan muutoksista sovittuihin vierailukohteisiin ja peruuttamaan lennot ja Tokiosta vuokratun huoneen. Sitten olikin uusien suunnitelmien vuoro. Teimme hyvissä ajoin ennen pääsiäistä seurakuntiin, joissa oli tarkoitus avustaa, ohjelmapaketin pääsiäiskalentereineen, jossa oli monenlaista äänitettyä hartaus- ja musiikkimateriaalia seurakunnissa hyödynnettäväksi. Vähitellen Japanissakin siirryttiin poikkeustilaan, joten seurakuntien kokoontumiset vaihtuivat sielläkin lennosta virtuaalisiksi. Seurakunnat avasivat kiireen vilkkaan fb-sivuja yhteydenpitovälineiksi ja saarnojen ja opetusten välittämiskanaviksi. Osallistuimme itsekin Suomi-kirkon uuteen nettimateriaalitarpeeseen hartaus- ja saarnavideota tekemällä.

Näin viisiviikkoinen työmatkamme vaihtui tällä erää virtuaalityöviikoksi. Kuten kuvasta näkyy, iloa tilanteeseen toi ystävältä saatu sateenvarjo, jonka alla voi nauttia väliin jääneestä Japanin kirsikkakukka-keväästä täällä Suomessakin! Milloinkahan tilanne olisi niin rauhoittunut, että olisi uusien matkasuunnitelmien aika?

Vaikeus uskoa uutisia?

Meistä ihmisistä kertoo paljon se, että maailma sulki korvansa Sars-epidemioiden jälkeen asiantuntijoiden antamilta varoituksilta tuleviin pandemioihin liittyen. Olimme epäileviä myös Kiinasta ja Aasiasta kantautuneiden Korona-virusuutisten suhteen: Eiväthän kaukaiset epidemiat aikaisemminkaan ole yltäneet länsimaihin asti. Nyt joudumme kuitenkin seuraamaan tartuntojen leviämistä kotinurkillammekin. Toisaalta on ymmärrettävää, jos huonoja uutisia on vaikea uskoa todeksi. Miten lienee hyvien uutisten kanssa? Kohta poikkeusajan alettua Suomessa saimme kuulla pääsiäisen suuria uutisia: ”Valta ei ole kuolemalla, Jeesus Kristus on voittanut sen!”

Jumalan kakkossuunnitelma

Jumalan luoma hyvä elämämme oli tärvääntynyt ihmisen toimesta syntiinlankeemuksessa. Jumalalla oli onneksi taskussaan valmiina kakkossuunnitelma, jonka hän pani täytäntöön noin kaksituhatta vuotta sitten.  Jumalan vastaus ihmistä otteessaan pitävälle, kadotukseen johtavalle synnin, kuoleman ja Pahan vallalle oli Jeesuksen ristinkuolema ja ylösnousemus. Profeetta Jesaja (53:1, 3-5) kysyi jo aikoinaan Jeesukseen viitaten: ”Kuka uskoo meidän sanomamme? Kuka ymmärtää Herran käsivarren voiman? Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava, josta kaikki käänsivät katseensa pois. Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet. Ja kuitenkin: hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme. Omista teoistaan me uskoimme hänen kärsivän rangaistusta, luulimme Jumalan häntä niistä lyövän ja kurittavan, vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet.”-Tämä uutinen kannattaa ottaa tosissaan. Faktahan on, että kaikki täältä kerran lähdemme, mutta hyvä uutinen on se, että Jeesus mahdollisti omilleen uuden elämän taivaassa!

Kaikilla korteilla voittaa

Ei voi kuin ihmetellä, kuinka rauhallisesti ensimmäinen lähetystyöntekijä Paavali osasi suhtautua elämänsä käänteisiin. Vankilassa olleessaan hän kirjoitti olevansa tyytyväinen, käy hänelle miten sitten käykin: Jos hän saisi jatkaa elämäänsä, hän voisi jatkaa myös työtänsä Ylösnousseen todistajana. Jos häntä taas odottaisi kuolema, hän saisi olla rakkaan Herransa luona. ”Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto.” (Fil. 1:21) Paavali tiesi olevansa niin hyvissä käsissä, että koki voittavansa millä korteilla tahansa! Elämme nyt pääsiäisen jälkeistä aikaa, joka muistuttaa: Jeesus elää! Hänen omanaan on turvallista elää tänään ja huomennakin – niin Suomessa kuin Japanissa!

Kiitetään

– Jumalan tähänastisesta avusta!

– Mahdollisuudesta pitää yhteyksiä ja tehdä työtä poikkeusoloissa myös netin kautta!

– Yhteyksistä, ystävyydestä ja yhteistyömahdollisuuksista Japanissa!

Rukoillaan

– Viisautta jatkaa Japanin lähetystyön tukemista ja tekemistä nykyisissä olosuhteissa.

– Johdatusta Japanissa tehtävälle seurakuntatyölle ja kasteopetukselle.

– Varjelusta koronavirustartunnoilta läheteille ja itse kullekin niin Japanissa kuin Suomessa.