RUKOUS AIKUISEN JA LAPSEN VOIMAVARANA 

– Rohkaisua rukoustehtävään ja rukoustaisteluun lasten puolesta heidän hyväkseen

 

 

Lupaus

Minkä muun suurenkaan kansan jumalat ovat yhtä lähellä omaa kansaansa kuin Herra, meidän Jumalamme? Hän on meitä lähellä aina, kun me häntä rukoilemme. (5. Moos. 4:7)

 

HYVIÄ UUTISIA RUKOILEVALLE VANHEMMALLE

Osa 1

Rukouksesta on kirjoitettu lukemattomia kirjoja, mutta lasten puolesta rukoilemisesta vähän. Vai onko silmiisi kenties osunut sellainen? Jo aikaisemmin mainitsemani Stormie Omartianin kirja Rukoilevan vanhemman voima on tervetullut poikkeus. Vaikka luterilaisena en kaikkia kirjan painotuksia allekirjoitakaan, iloitsen siitä konkretiasta, jolla Omartian innostaa harjoittamaan ja harjoittelemaan esirukousta. Haluan yhdessä hänen kanssaan rohkaista murehtivia vanhempia, väsähtäneitä opettajia, huolestuneita kummeja ja surevia isovanhempia esirukoukseen seuraavilla hyvillä uutisilla.

 

Hyvä uutinen no 1

Sinun ei tarvitse pelätä lapsen puolesta. Lapsen elämää ei nimittäin tarvitse jättää sattuman eikä itsesi varaan, vaan voit luovuttaa sen Jumalan käteen. Näin teki Vanhan testamentin Hannakin. Muistamme, kuinka hän rukoili itselleen lasta ja saatuaan pojan luovutti hänet Jumalalle eli vei hänet temppeliin pappi Eelin kasvatettavaksi: Hanna sanoi:

Tätä poikaa minä rukoilin itselleni, ja Herra antoi minulle mitä pyysin. Nyt minä luovutan hänet Herralle. Olkoon hän Herran oma koko elämänsä ajan.” Sitten he kumartuivat rukoilemaan Herraa.

(1. Sam. 1: 27-28)

Tällä en tarkoita, että meidän pitäisi jättää lapsemme esimerkiksi jonkun seurakunnan työntekijän kasvatettavaksi, vaan että voimme luovuttaa lapsemme Jumalalle pyhässä kasteessa ja päivittäisessä rukouksessa.

Rukoilemme

Rakas Jumala, Sinä muistutat meitä aikuisia tänään, että meidän ei tarvitse pelätä lasten elämän puolesta. Kehotat meitä pelkäämisen sijaan tuomaan lapset luoksesi, jotta saisit siunata heitä. Kiitos, että saamme laskea heidät kasteessa syliisi! Kiitos, että saamme kantaa lapset myös yhteisessä rukouksessa luoksesi! Johdata heitä kulkemaan sinun ominasi sitä tietä, mikä sinulla on varattuna heitä varten. Aamen.

 

* Muistathan: Olemme kaikki vanhempia aikuisina – eli ikämme ja kokemuksemme puolesta vanhempia kuin lapset – vaikka emme olisikaan biologisia vanhempia, kasvattivanhempia, sijaisvanhempia tai isovanhempia.

 

Osa 2

Tässä lisää hyviä uutisia rohkaisuksi rukoukseen!

 

Hyvä uutinen no 2

Sinä pystyt vaikuttamaan positiivisesti lapsesi elämään ja tulevaisuuteen oli tilanne mikä tahansa. Rukouksessa on suurempi voima kuin osaat kuvitellakaan. Älä aliarvioi, vaan käytä sitä mahdollisuutta.

 

Hyvä uutinen no 3

Sinun ei tarvitse olla kaikkivoipa. Vaikka lapsi tai nuori ei kuuntelisi sinua tai vaikka hän näyttäisi olevan kaiken inhimillisen avun ulottumattomissa, Herran käsi ei ole liian lyhyt auttamaan. Raamattuhan toteaa:

Ei Herran käsi ole lyhyt pelastamaan eikä hänen korvansa kuuro kuulemaan. (Jes. 59:1)

Voiko kukaan kätkeytyä sellaiseen piilopaikkaan, etten minä häntä näkisi? sanoo Herra. Enkö minä ole läsnä kaikkialla niin taivaassa kuin maassa? sanoo Herra. (Jer. 23:24)

Jumala on kaikkivaltias ja Hänen käsivartensa ovat voimakkaat kantamaan niin meitä kuin lapsiamme.

Rukoilemme

Rakas Jumala, me aikuiset olemme monessa asiassa voimattomia vaikuttamaan lasten elämään, mutta Sinä olet suuri ja kaikkivaltias! Siksi tulemme luoksesi ja pyydämme: Johdata Sinä lasten elämää!  Varjele ja auta heitä siellä, missä he kulloinkin liikkuvat ja ovat. Aamen.

 

Osa 3

Hyvät uutiset jatkuvat!

 

Hyvä uutinen no 4

Voit aloittaa rukouksen juuri nyt – riippumatta siitä, onko lapsi vielä syntynyt, kolmeviikkoinen vai kolmekymmentävuotias. Koskaan ei ole liian aikaista eikä liian myöhäistä vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen.

 

Hyvä uutinen no 5

Sinun ei tarvitse olla täydellinen vanhempi. Sellaista ei ole edes olemassa. Saat elää Jeesuksen anteeksiannon ja armon suojassa.

 

Hyvä uutinen no 6

Onnistumisesi kasvattajana ei riipu omasta viisaudestasi, vaan kuten Omartian kirjoittaa, ”siitä, että käännymme aina asiantuntijavanhemman – Isä Jumalan – puoleen saadaksemme apua.” Eli kun olemme neuvottomia tai levottomia, pyydetään Jumalalta neuvoa ja apua. Voimme aloittaa rukouksen kysymällä, miten voisimme tulla rukoileviksi vanhemmiksi, lapsista ja nuorista välittäviksi aikuisiksi. Meillä on mahdollisuus kasvaa niin vanhemmuudessa kuin esirukouksessa!

Rukoilemme

Kiitos, Jumala, että Sinä olet meidän Isämme ja että saamme kääntyä puoleesi aina, kun olemme neuvottamia omissa tai lastemme asioissa! Kiitos rukouksen lahjasta! Opeta Sinä meitä rukoilemaan niiden lasten ja asioiden puolesta, mitkä lasket sydämellemme. Suo meidän kaikkien elää armosi ja anteeksiannon suojassa. Aamen.