Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas. Jes. 9:5

JOULULAHJA JAPANIIN

Valoa ja varjoja

Suomen pimeää joulukuun alkua valaisevat sekä itsenäisyyspäivän kynttilät että pikkuhiljaa lisääntyvät jouluvalot. Lähestyvä joulu ja sen valmistelut alkavat täyttää mieliämme entyvässä määrin. – Millä mielin sinä, Ystävä, odotat tai ajattelet tulevaa joulua?

Ensimmäisen joulun aikoihin Jerusalemissa eli vanha, hurskas mies nimeltään Simeon. Jumala oli antanut Simeonille lupauksen, että hän saisi omin silmin nähdä Vanhassa testamentissa ennustetun, Jumalan kansaansa varten valitseman pelastajan. Vaikka vuodet kuluivat, Simeon luotti Jumalan lupauksen täyttyvän! Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon. (Jes. 9:1-2) – Mitä sinulle merkitsee tänään ja nyt, jos tiedät jotain oikein hyvää olevan varmasti tulossa?

Lensimme pimeän marraskuun keskeltä lähetysmatkalle Japaniin (12.11.-11.12), jossa meitä odotti Suomeen verrattuna moninkertainen valon määrä ja poikkeuksellisen lämmin syksy. Tästä kaikesta olemme suuresti kiitollisia. Olemme saaneet jatkaa hyvien työtovereiden Hiroaki ja Päivi Yoshimuran, Mirjam Harjun ja Hanna Penttisen kanssa meille uskottua, rakasta lähetystyötä – eikä ole tarvinnut edes palella! Ajankohdan ansiosta adventti ja joulun sanoma ovat värittäneet matkaamme alusta loppuun.

Tuoksuva ja soiva Joulutori   

Ensimmäiset työtehtävämme olivat Tokion Suomi-kirkolla, jossa jumalanpalvelusten ja opetushetkien lisäksi pääsimme heti mukaan Joulutoriksi nimetyn myyjäistapahtuman valmisteluihin. Vapaaehtoisia kävi kirkolla useampaan otteeseen leipomassa vastaavan työntekijän johdolla monenlaisia herkkuja myytäviksi. Tapahtuman järjestäminen oli suuri ponnistus pienelle seurakunnalle, mutta ilo oli suuri, kun kansallisena vapaapäivänä kirkko alkoi täyttyä myyjäisvieraista. Ostosten ja kahvilan lisäksi tarjolla oli monipuolinen konsertti. Martin, musiikkilähetti Hannan sekä vierailevan kanttorin TeijaSiirtolan sooloesitysten ohessa oli yhteislaulua sekä Päivin joulusanoman sisältävä kuvakertomus.

Suomi-kirkolla oli ilo osallistua myös lasten jouluiseen ruokapiiriin, johon kokoontui äitejä lapsineen leipomaan ja koristelemaan piparkakkuja. Piparkakkujen kypsyessä uunissa osallistujat hiljentyivät kuuntelemaan Päivin hartautta sekä laulamaan Martin johdolla joululauluja. Lopuksi kokoonnuttiin yhteiseen ruokapöytään nauttimaan lämpimiä sämpylöitä ja koristeltuja pipareita. Niin tämä kuin moni muukin tilanne kutsui myös ensikertalaisia kirkolle.

Joulukampanja päätökseen

Facebookin ja lähettikirjeiden kautta työtämme seuranneet ovatkin jo tietoisia Joulukampanjasta, jonka järjestimme ennen lähetysmatkaamme. Ideana oli: ’Kun ostat kaksi, japanilainen lapsi saa oman joulukalenterin!’ Kyseessä oli omakustanteiset pöytäkuvakirjat, joita voi käyttää myös joulukalentereina. (https://www.aurinkonousee.fi/kuvakirja-joulukalenterit/) Tavoitteeksi olimme asettaneet japaninkielisen joulukalenterin viemisen Hamuran seurakunnan päiväkodin 63 lapselle. Saavutimme tavoitteen lähtöämme edeltäneenä sunnuntaina. KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE! (https://www.aurinkonousee.fi/joulukampanja-2018/) Kävimme ensimmäistä adventtia edeltävänä keskiviikkona pitämässä Hamuran päiväkodissa adventtihartauden, jonka yhteydessä kalenterit ojennettiin henkilökohtaisesti jokaiselle lapselle Suomen terveisinä kotiin vietäviksi.  

Kirkot kutsuvat

Adventin ja joulun aikana kirkot järjestävät Japanissa monenlaisia tilaisuuksia joulun Sanoman esillä pitämiseksi. Itse saimme kutsun kahtena viikonloppuna kahteen eri Nagoyan kirkkoon: Toinen on japanilaisittain suuri (kuva), toinen pieni seurakunta. Molemmissa tehdään työtä Jumalan antamasta joululahjasta, Jeesuksesta, kertomiseksi. Sydäntä lämmitti paitsi ystävällinen vastaanotto myös seurakuntalaisten vilpittömät kiitokset Jumalan Sanan esillä pitämisestä ja sillä rohkaisemisesta.

Vanha Simeon sai nähdäJumalan lupauksen täyttyvän. Hänen odotuksensa palkittiin ilolla ja rauhalla: Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä, niin kuin olet luvannut. Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi, jonka olet kaikille kansoille valmistanut: valon, joka koittaa pakanakansoille, kirkkauden, joka loistaa kansallesi Israelille. Luuk. 2:29-32 Tuokoon Ihmeellinen Neuvontuoja myös meille – niin Japanissa kuin Suomessa – toivon neuvottomuuteemme, Väkevä Jumala antakoon avun voimattomuuteemme, Iankaikkinen Isä elämän kuolevaisuutemme keskelle ja Rauhan Ruhtinas anteeksiantamuksen levon rikkinäisyyteemme. Ja siunatkoon Jeesus, paras joululahjamme, läsnäolollaan niin joulujuhlamme kuin arkipäivämme – sekä yhteisen lähetystehtävämme!

Adventtiterveisin Päivi ja Martti